Schoenen

Drie contactpunten, daar moet je het als fietser mee doen.
Zaak dus dat je zorgt voor een goed zadel en fijn in de hand liggende handvatten of stuurlint.
Maar vergeet vooral nummer drie niet: pedalen en schoenen.
Essentieel voor een goede krachtoverbrenging en controle.
Wie zich weleens heeft georiënteerd op fietsschoenen weet dat er heel wat te kiezen valt.
Wil je weten welk type schoen het beste bij jou past? 

           

WAAROM EEN FIETSSCHOEN?

Een fietsschoen is, hoe kan het ook anders, speciaal ontworpen voor gebruik op een fiets. Alhoewel er overeenkomsten zijn met andere typen sportschoenen, zoals het gebruik van soepel en ademend materiaal, zijn er ook belangrijk verschillen. Die verschillen zitten vooral in de zool van een fietsschoen en de sluitingsmechanismen.

Zo is de zool van een fietsschoen stijver dan van ieder andere sportschoen. Zo vervormt de zool niet of nauwelijks als je kracht zet op de pedalen. Zo gaat er minder energie verloren. Rijden met een fietsschoen is dus efficiënter in vergelijking met een willekeurige ander type sportschoen.

Fietsschoenen bieden nog een voordeel. Namelijk de mogelijkheid om schoenplaatjes te monteren. Hierdoor kan je met ‘klik’ pedalen rijden. Een pedaalsysteem waarbij je je schoen vastklikt in het pedaal. Dit systeem is de opvolger van -en een stuk veiliger dan- het oude toe-clip systeem.

Het voordeel van een kliksysteem is dat je efficiënter kan trappen. Niet alleen breng je meer kracht over op de pedalen, je trapt ook makkelijker ‘rond’. Bij een goede trapbeweging ‘stamp’ je het pedaal namelijk niet alleen hard omlaag, je trekt het ook omhoog. Iets dat veel makkelijker gaat als je in het pedaal geklikt zit. Voor mountainbikers en veldrijders biedt het rijden met een kliksysteem nog een voordeel: het is makkelijker om over obstakels te hoppen.

In de winkel voeren we de schoenenlijn van Bontrager en Shimano.

In onze webshopzijn ook andere merken te bestellen:
  Bekijk nu